Elever besøgte Danfoss og LEGO i Kina

3.b på Køge Handelsgymnasium er hjemme igen efter en uforglemmelig studietur til Kina, hvor de besøgte virksomheder, skoler og seværdigheder. Rejsen blev et møde med en dobbeltsidet kultur, hvor eleverne mødte stiltiende oprørske unge, og dansk-ansatte kinesere der var glade for at arbejde under vestlige forhold.

Maja Bonde Andersen og Klemmen Sigvald Madsen havde sammen med resten af klassen på International Business Studies (IBS) forberedt sig grundigt inden afrejsen i fagene International Økonomi og Afsætning samt Kulturforståelse – blandt andet med en afsætningsopgave om danske virksomheders eksportmuligheder til Kina.

”Før afrejsen ville jeg hellere besøge USA, da jeg ikke var så interesseret i Kina. Men efter vores besøg i Kina, er jeg virkelig glad for, at vores rejse gik dertil. De ting, vi fik oplevet fx virksomheds- og skole besøgene, ville vi aldrig få mulighed for at opleve som turist. Det var utroligt spændende at komme helt tæt på den enormt anderledes kultur, som kineserne lever i,” fortæller Maja Bonde Andersen.

Studieturen gik både til Beijing og Shanghai, og med ambassadebesøg i begge byer. I Beijing besøgte eleverne Danfoss, hvor de blev vist rundt af den danske CEO, der har været med til at opbygge virksomheden i Kina for mere end 10 år siden. Der var mange kinesiske ansatte, men organisationsstrukturen var flad som i Danmark og dresscoden var uformel - meget modsat den kinesiske kultur. Eleverne mødte CEOens tidligere kinesisk chauffør, der i dag arbejdede som CFO hos Danfoss, som var meget begejstret for at arbejde under den danske virksomhedskultur. I Shanghai besøgte eleverne LEGO, Cadillac, Nationalmuseet og en sprogskole.

”Virksomhedsbesøget hos Cadillac var helt anderledes. Det var meget amerikansk. Vi så kun produktionen, hvor alt foregik ved hjælp af robotter, og vores rundvisning var et foredrag via headset. Hos Lego kunne vi igen mærke den danske virksomhedskultur, og her hørte vi meget om LEGOs konkurrence – og kamp mod – kopivarer i Kina. LEGO havde fx et rum, hvor kun tre ansatte havde adgang – så de var meget strikse omkring deres forretning,” forklarer Klemmen Sigvald Madsen fra 3.b.

Unge i Kina og Danmark
På sprogskolen talte eleverne med nogle jævnaldrende kinesere, der ikke brød sig om censuren i Kina, hvor de fx ikke har direkte adgang til Facebook, Google og til store globale nyhedsmedier som fx CNN. De kinesiske elever ville desuden gerne kæmpe for bedre menneskerettigheder, men talte kun lavmælt om det.

Studieturen bød på mange oplevelser. Klassen besøgte også en landsby, som snart ville være historie. Den stod nemlig overfor at skulle ryddes for at gøre plads til vinter-OL i 2020. Eleverne oplevede et Kina, der ønsker at være mere end et produktionsland – og bryde med fordums ”Made in China” – i dag er meget af den produktion rykket til Vietnam og Bangladesh. Rejsen lagde naturligvis også vejen forbi de velkendte attraktioner såsom den kinesiske mur, den forbudte by, den himmelske fredsplads, flere templer og Kinas højeste og verdens næsthøjeste bygning Shanghai Tower.

Scroll to top