Erhvervsskolernes dag i CAMPUS Køge

Tre dage – den 7., 8. og 9. maj – kommer mere end 900 elever fra 7. klasserne i Køge, Greve, Solrød og Stevns til CAMPUS Køge for at opleve erhvervsuddannelser på nært hold. Eleverne får en hel dag på enten Køge Handelsskole, EUC Sjælland eller ZBC for at få personlige erfaringer med erhvervsuddannelser.

Over disse dage får grundskoleelever mulighed for at snuse til de fire erhvervsuddannelsers indgange på de tre uddannelsesinstitutioner i CAMPUS Køge. Her bliver eleverne præsenteret for en dagsoplevelse indenfor et selvvalgt uddannelsesområde gennem praktik – dog med lidt teoretisk ramme. De fire erhvervsuddannelses indgange er repræsenteret med Teknologi, byggeri og transport på EUC Sjælland, Køge Handelsskole med Kontor, handel og butik og ZBC med Sundhed, omsorg og pædagogik samt Fødevarer. Lidt i klokken 9 myldrede eleverne ind på en aflukket del af parkeringspladsen foran Køge Handelsskole, som i dagenes anledning var omdannet til det centrale mødested for eventen, inden skoledagen i de uvante omgivelser begyndte. For de medfølgende udskolingslærerne holdt studievejlederne på tværs af CAMPUS Køge et indlæg med inspiration og fakta om erhvervsuddannelserne – men der var også tid til de mødte deres elever på de enkelte skoler.

Smag på uddannelserne
Selvom det kan være svært at spå om, hvad fremtiden bringer, når man går i 7. klasse, har Noah Holde fra Kirstinedalsskolen allerede en uddannelse på CAMPUS Køge i tankerne: ”Min far har gået her, og han har et godt job som revisor, så det kan godt være, at jeg også gerne vil det, fortæller Noah Holde på 14 år.

I dag har han dog valgt at snuse mere til fødevareuddannelserne på ZBC, og her er eleverne blandt andet i gang med at lave gyros pita over grill. ”Jeg vil gerne lære at lave mad, så jeg ikke bare skal spise McDonalds, hvis jeg er alene hjemme. Det er sjovere selv at lave det, og nu ved jeg, hvordan jeg laver pita på en anderledes måde, hvor man folder den, i stedet for at skære den over”, fortæller Noah Holde.

Et andet sted på ZBC bliver 13-årige Sofie Skødt Mathiesen fra Kirstinedalsskolen klogere på SOSU-uddannelserne: ”Jeg ved ikke, hvad jeg vil være, men jeg synes, at det her lyder som et spændende område”, fortæller hun. Sammen med en klassekammerat prøver hun kræfter med rollen som skiftevis hjælper og funktionsnedsat. Undervejs konstaterer hun, at det faktisk er noget hårdere at komme op ad en lang trappe, når man kun må trække vejret gennem et sugerør, som hvis var man KOL-ramt. Ligesom det heller ikke er helt nemt at være i rollen som hjælper til en, der er blind eller på krykker.
”Det er svært at være hjælper for den anden, når man ikke er vant til det. Og så er det sjovt og spændende at mærke, hvordan dem, der er syge, har det”, fortæller Sofie Skødt Mathiesen.

Bygger videre på erfaringer

I tømrerhallen på EUC Sjælland er der gang i de store håndbevægelser – der skal sættes træ sammen, og der skal monteres hjul og sæde på – og efter en tid begynder alle de mange dele at materialisere sig til resultatet – sæbekassebiler. Et sted mellem bilerne står Amalie Ida Bonsvig fra 7.B på Strandskolen i Greve som dagens eneste repræsentant for pigerne. Hendes nærmeste veninder har valgt at bruge dagen til at afsøge mulighederne på Køge Handelsskole, men Amalie Ida Bonsvig drømmer om at blive tøjdesigner: ”Jeg kan lide at tegne, bygge og designe - og bruge mine hænder til at sy og formgive – derfor valgte jeg en dag på EUC Sjælland. Og det er sjovt at bygge noget – en sæbekassebil og jeg har lært noget om at bruge værktøj og skrue og stamme skruer og møtrikker,” siger hun, mens hun står med svensknøglen.

 

I lokale 513 på Køge Handelsskole arbejder eleverne skiftevis med teori og praksis. De skal skabe logo og navn til deres forretning – vælge sortiment og finde ud af, hvordan de vil markedsføre deres virksomhed – til slut skal det visualiseres på en model af en food truck. Emma Willum Wichmann, Cecilie Vartoft Glerup

Liva Augustesen, David Beyer Reigstad og Christian Ingemann fra 7B på Kirstinedalsskolen står bøjet koncentreret over bordet for at overføre deres tanker, koncept og logo til papiret.
”Vi hedder ”School & Breakfast” – ligesom ”Bed & Breakfast” – og vi skal sælge morgenmad to go på torvet i CAMPUS Køge,” fortæller de nærmest i kor – som viser, de bestemt er klar til den afsluttende salgstale.
”Der er æg, bacon, skyr, yoghurt, toast med avokado og juice på menuen”, fortæller Christian Ingemann, idet Liva Augustesen omdeler de kopier, hun har fået lavet af deres logo.
”Vi har været herude til Innovationsuge op til Iværksættermessen i Køge Kommune, og det var det, der gjorde, vi valgte, at vi ville prøve kræfter med Kontor, handel og butik på Køge Handelsskole til Erhvervsskolernes dag – vi var blevet nysgerrige efter mere,” supplerer Emma Willum Wichmann og Cecilie Vartoft Glerup hinanden på gruppens vegne, inden de går med resten af holdet over til ZBC for at hente dagens frokost – og bagefter skal food trucken samles og salgstalen skal finjusteres – dagen går hurtigt, når man har det sjovt.

 

FAKTA:
Arrangementet er tilrettelagt i et samarbejde mellem EUC Sjælland, ZBC og Køge Handelsskole med hjælp fra UUV Køge Bugt. Formålet med dagene er at give grundskolens elever et indtryk af de mange uddannelsesmuligheder. Eleverne har på forhånd selv valgt den uddannelse, de følger på dagen. Dagens undervisning er tilrettelagt så den matcher aldersgruppen, men samtidig giver en realistisk oplevelse af, hvad det vil sige at gå på en ungdomsuddannelse.

Scroll to top