Tværfaglig mentorindsats hjælper unge tilbage på sporet

OBS: Oprindeligt bragt i decemberudgaven af nyhedsbrevet fra Det Boligsociale Fællessekretariat Køge.

Af , 29. november 2018

Bader kommer ind ad døren kl. 5 om eftermiddagen på Helhedsplanens kontor i Karlemoseparken. Det er koldt og mørkt udenfor, men Bader lyser op med sit varme smil og sit grønne arbejdstøj fra Køge Anlægsgartner, hvor han er startet i lære og nu har været i 2 måneder. Han begynder straks at sludre med politibetjenten, der denne dag er på kontoret for at mødes med beboerne til en uformel snak, og viser ham billeder på telefonen fra den terrasse, han har været i gang med at bygge i løbet af dagen. Senere fortæller Bader om fliser og sten: ” Jeg føler det som om det er Lego, når jeg bygger en terrasse – jeg bliver stolt af det, det er mig, der har lavet det”.

Bader kom til Danmark fra Irak sammen med sin familie, da han var 8 år gammel. Han har haft en broget skoletid, hvor han både droppede ud af 9. klasse og 10. klasse uden at få færdiggjort nogen af dem. ”Jeg blev smidt ud af 10. klasse en måned før eksamen og efter det begyndte jeg på Produktionsskolen i Køge på IT linjen, men der røg jeg også ud ad døren”. Et stort forbrug af hash gjorde det svært for Bader at følge med i skolen. Undervejs fik han også en dom. ”I retten fik jeg at vide at jeg skulle tage mig sammen”, fortæller Bader. Han havde endnu et forsøg på Produktionsskolen som ikke lykkedes, men efterfølgende kom han på anlægsgartnerlinjen på Greve Produktionsskole, hvor der var en lærer og et fag der fangede hans interesse og langsomt begyndte han at komme på ret køl. Han fik taget grundforløbet som anlægsgartner på Roskilde Tekniske skole, men efterfølgende løb han panden mod en mur og kunne ikke finde en læreplads. ”Jeg havde gået i fire måneder uden at kunne få noget. Min lillebror rådede mig til at besøge Özcan på det boligsociale kontor i Karlemosen, som måske kunne hjælpe mig og det var der det hele startede”, fortæller Bader med et stort smil på læben.

Bader fik Hans fra UUV som mentor til at støtte ham i det daglige. Et samarbejde med High Five blev aktiveret, fordi Bader havde en dom fra tidligere, og det lykkedes via dem at finde et sted, hvor Bader kunne starte i lære som anlægsgartner. Ungecenteret kunne med lovning om en læreplads som anlægsgartner bevilge et kørekort, der var en forudsætning for at få lærepladsen.

Det tværfaglige samarbejde omkring mentorindsatsen består af helhedsplanens medarbejdere, Mentor fra UUV , sagsbehandler fra Ungecenteret og SSP og tværfagligheden viste her sin værdi i kraft af at forskellige kunne byde ind fra hver sin stol i forhold til at sikre, at Bader kunne komme godt i gang. Bader snakker med sin mentor i hvert fald én gang om ugen. ”I sidste uge var Hans ude at besøge mig på min arbejdsplads, der var rigtig hyggeligt. Det er dejligt, at han ikke bare er ligeglad”, siger Bader.

Bader er 23 år og bor hjemme hos sin familien. Han har seks søskende. Resten af familien er blevet danske statsborgere, men han selv blev forhindret i at få statsborgerskab, da der kom en dom i vejen. Om nogle år kan Bader også få dansk statsborgerskab og han drømmer om en dag at få familie, men som han siger ”det skal ikke være lige nu, nu skal jeg lige nyde mit nye liv med arbejde og ferie”, griner Bader. Interviewet er slut og Bader skal hjem, så han kan blive klar til en ny dag på arbejdet i morgen, hvor han sammen med en kollega kører fra Karlemosen kl. 5:30 om morgenen.

Oprindeligt udgivet her.

Scroll to top